Kryddig plommonmarmelad.
En smakrik marmelad som passar till rostade mackor eller varför inte till finska jultårtor.
1 kg plommon.
2 kanelstänger.
1 tsk kardemummakärnor.
1 msk kryddnejlikor.
8 st stjärnanis.
5 dl syltsocker.
1 vaniljstång.
1 dl vatten.
1 st citron, cest & saft.
Börja med att halvera plommonen och lägg dem med kärnorna i en gryta.
Dela på vaniljstången.
Tillsätt kryddorna, sockret, vaniljstången och ev vatten.
Koka upp och låt marmeladen koka i ca 40 minuter eller tills du kan göra marmeladprovet.
Tillsätt citronsaft och cest mot slutet.
Passera nu marmeladen genom en finmaskig sil.
Häll marmeladen i sterila burkar och förslut med lock och ställ burkarna uppochned.
Förvara burkarna svalt.
Marmeladprov.
Klicka ut en sked med marmelad på en kall assiet och dra baksidan av en sked genom marmeladen. Om den inte flyter ihop är den klar.
Sterelisera burkar och lock.
Koka upp locken i en kastrull med vatten i några minuter. Ställ in burkarna i ugnen på 200° och låt burkarna stå där i 20 minuter.
1 kg plommon.
2 kanelstänger.
1 tsk kardemummakärnor.
1 msk kryddnejlikor.
8 st stjärnanis.
5 dl syltsocker.
1 vaniljstång.
1 dl vatten.
1 st citron, cest & saft.
Börja med att halvera plommonen och lägg dem med kärnorna i en gryta.
Dela på vaniljstången.
Tillsätt kryddorna, sockret, vaniljstången och ev vatten.
Koka upp och låt marmeladen koka i ca 40 minuter eller tills du kan göra marmeladprovet.
Tillsätt citronsaft och cest mot slutet.
Passera nu marmeladen genom en finmaskig sil.
Häll marmeladen i sterila burkar och förslut med lock och ställ burkarna uppochned.
Förvara burkarna svalt.
Marmeladprov.
Klicka ut en sked med marmelad på en kall assiet och dra baksidan av en sked genom marmeladen. Om den inte flyter ihop är den klar.
Sterelisera burkar och lock.
Koka upp locken i en kastrull med vatten i några minuter. Ställ in burkarna i ugnen på 200° och låt burkarna stå där i 20 minuter.
Kommentarer
Skicka en kommentar