Korvbröd

(ca 25 st)

Recept

5 dl vatten
0,5 dl rapsolja
25 g jäst eller 6 g torrjäst
1,5 tsk salt
1 tsk strösocker
6 dl rågsikt har du inte det hemma kan du blanda 2 dl fint rågmjöl med 4 dl vetemjöl.
ca 6 dl vetemjöl

Gör så här

Värm vatten och rapsolja till fingervarmt (37°) Lös upp jästen med blandningen.
Om du använder torrjäst skall den blandas med mjölet och degvätskan 45°.
Tillsätt salt och strösocker.
Arbeta in rågsikt och vetemjöl (mängden vetemjöl är lagom när degen vid bearbetning släpper bunkens kanter).
Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 40 min.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord.
Arbeta ut bollar stora som små clementiner.
Rulla ut bollarna till 10-12 cm längder.
Lägg längderna på ugnsplåtar.
Låt jäsa under bakduk i 40 min.
Grädda korvbröden mitt i ugnen 250° i ca 9 min.
Låt bröden svalna innan ni skårar dem på längden.

Kommentarer

Populära inlägg