Krämig grönsaksoppa.

Grönsakerna ska koka länge så att smakerna kommer till sin rätt, mixa sedan med grädde och servera med knäcke.
Lättlagat.
Tips: Gör gärna dubbel sats av grönsaksbasen, perfekt att frysa in och sedan använda i till exempel köttfärssås, korv Stroganoff, lasagne eller chili con carne.

Till 4 portioner behövs:
4dl vatten
2dl vispgrädde
Grönsaksbas 1 gul lök
2 vitlöksklyftor
65g champinjoner
100g morötter
100g palsternackor
75g rotselleri
¼dl rapsolja
¼dl tomatpuré
2tsk flytande honung
½msk torkad timjan
salt
500g krossade tomater
3dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
peppar

Gör så här:
Grönsaksbas: Skala och finhacka lök och vitlök.
Finhacka svampen.
Skala och riv alla rotfrukterna på ett rivjärn.
Hetta upp oljan i en stor kastrull, tillsätt lök, vitlök, svamp och rotfrukter och fräs ett par minuter tills allt blivit mjukt.
Tillsätt tomatpuré, flytande honung, torkad timjan och salt och fräs i ytterligare ett par minuter.
Tillsätt krossade tomater och vatten och smula ner buljongtärningen.
Låt sjuda på medelvärme i 45–60 minuter, rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.
Mixa grönsaksbasen med vatten och grädde, smaka av med salt och peppar.
Ringla över lite olja, klipp över krasse och servera med knäckebröd.

Kommentarer

Populära inlägg