Blodapelsinmarmelad efter ett sicilianskt recept.

3 kilo blodapelsiner.
2,7 kilo socker.
6 msk citronjuice.

Börja med att borsta apelsinerna i ljummet vatten.
Picka apelsinerna med en gaffel och lägg dem i en större skål.
Häll på vaten så det täcker apelsinerna.
Ställ dem i kylen i 4 dagar, kom ihåg att byta vatten varje dag.
Sila av apelsinerna.
Dela apelsinerna och tag bort kärnorna, det brukar inte vara så många.
Spara kärnorna till koket.
Jag brukar klyfta upp apelsinerna i så det blir åtta stycken.
Skär eller drag bort köttet från skalen och hacka köttet fint.
Strimla skalen fint i tunna strimlor.
Lägg skal, kött, socker och citronjuice i en stor kastrull/gryta.
Hetta upp det till kokpunkt för att sedan stänga av spisen och låt blandningen stå till nästa dag.
Koka upp blandningen och sätt i en termometer.
Sänk värmen för nu ska det inte stormkoka utan koka på medeltemperatur.
Koka tills termometern visar 104-105 eller så gör du marmeladprovet.
Häll upp på steriliserade burkar och förslut genast. Ställ dem uppochned.

Marmeladprov: Ställ ett litet fat i frysen några minuter.
Klicka lite marmelad på tallriken.
Dra med baksidan av en sked genom marmeladen.
Om marmeladen inte flyter ihop är den klar.

Kommentarer

Populära inlägg