Fisksoppa från medelhavet.

En riktigt god soppa.

1/2 tsk saffran.
3 msk olivolja.
2 gul lök tunnt skivade.
1 purjolök hackead eller strimlad endast det vita.
4 vitlöksklyftor, hackad.
1 lagerblad.
1 tsk torkad mejram.
Rivet skal av en halv apelsin.
2 msk torrt vitt vin.
1 röd paprika skuren i ca 2 cm stora rutor.
500 g hackade tomater.
1 1/4 dl passerade tomater.
5 dl fiskbuljong.
2 msk tomatpuré.
ev 2 tsk farinsocker.
500 g fiskfilé som snapper, torsk, lax eller varför inte blanda lite, skurna i lagon stora bitar.
Hackad persilja till dekoration.

Blanda saffranet med 2 msk kokhett vatten i en liten skål.
Värm upp oljan i en gryta om 5 l på svag värme.
Lägg i lök och purjolök, vitlök, lagerblad och mejram, lägg på ett lock och koka tills löken är mjuk ca 10 minuter.
Tillsätt apelsinskal, vin, paprikaoch hackad tomat och lägg på locket.
Tillsätt passerade tomater, fiskbuljong, tomatpuré, farinsocker samt saffran med spad, rör om väl och koka upp.
Sänk vär,men och låt sjuda i ca 15 minuter.
Lägg i fisken och låt sjuda under lock ca 8 minuter eller tills fisken är klar.
Smaka av soppan med salt och peppar.
Klipp över persilja och servera fisksoppan med bröd tex franskt lantbröd.

Kommentarer

Populära inlägg