Hot cross buns

Vad är en påsk utan dessa läckra bullar med frukt i sig. Enligt tradition äter man dessa med marmelad på långfredagen.

Bullarna

300ml standardmjölk.
50g smör.
500g vetemjöl.
1tsk salt.
75g strösocker.
1 msk rapsolja/solrosolja.
7g torrjäst.
1 uppvispat ägg.
75g russin.
50g fruktmix.
zest av en apelsin.
1 grönt äpple skalat och fint hackad.
1tsk mald kanel.
1 tsk mixed spice.

Korsen.

75g vetemjöl.
5 msk g vatten.

Glasering.

3 msk aprikossylt.

Värm upp mjölken och ställ den åt sidan, lägg i smöret.
Låt vila tills det blivit fingervarmt.
I en skål lägg vetemjöl, salt, socker och torrjäst.
Gör en brunn/fördjupning i mjölmixen.
Häll i den fingervarma mjölken och smöret och tillsätt ägget.
Rör om med en träslev/gaffel tills allt är blandat, arbeta sedan ihop degen med hjälp av dina händer till en kladdig deg.
Stjälp upp degen på lätt mjölat bord och knåda degen i ca 5 minuter och att degen känns elastisk.
Lägg degen i en lätt oljad bunke, täck med plastfolie eller ett lock och låt degen jäsa i 60 minuter.
Låt degen vara kvar i bunken, nu tillsätter du russin, frukmixs, zest av apelsin, kanel, mixed spice och äpple.
Knåda in det i degen och se till att det blir väl blandat.
Låt degen jäsa i 60 minuter.
Ta upp degen och dela den i 15 lika stora bitar ca 75g per bit.
Forma bullarna på lätt mjölat bord så de blir släta.
Placera dem på en eller två plåtar.
Lägg en bakduk över och låt jäsa ytterligare 60 minuter.
Värm upp ugnen till 180°
Blanda mjölet med vattnet till korsen, blanda i lite vatten i taget så du får till rätt konsistens.
Skeda upp blandningeni en sprits med ett litet munstycke.
Spritsa först lodrät över bullarna och sedan vågrät för att skapa korsen.
Baka av bullarna 18-20 minuter mitt i ugnen tills de blir gyllenbruna.
Om du har två plåtar inne samtidigt behöver den understa plåten någon extra minut i ugnen.
Värm varsamt upp aprikosmarmeladen tills den har smält, pensla bullarna med den varma marmeladen låt dem sedan svalna.

Kommentarer

Populära inlägg