Klenäter.

Ett måste på julfikat.

Ca 50 st.

5 äggulor.
1/2 dl strösocker.
50 g smält smör.
1 msk konjak.
Cest av 1/2 citron.
2 1/2 dl vetemjöl.

Kokosfett till kokningen.

Smält smöret och ställ åt sidan för svalning.
Rör socker och äggulor poröst och luftigt.
Blanda ned det svalnade smöret, konjak, citroncest och mjölet.
Arbeta in allt till en deg.
Kavla ut degen tunt och sporra ut ca 3 cm breda remsor. Sporra dem därefter på snedden i ca 10 cm långa bitar.
Sporra ett snitt mitt i remsan och drag ena snibben igenom skåran.
Hetta upp kokosfettet i en tjockbottnad gryta/kastrull.Det bör vara ca 5 cm med fett från botten av grytan annars kokas de inte ordentligt.
Frittera klenäterna i max 180 grader. Vänd dem när de fått färg.
Tag upp dem med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.
Klenäter äts gärna nykokta. Jag föredrar dem naturella, men det fins dem som vill vända dem i socker medans andra vill ha hjortronsylt och grädde till.

Kommentarer

Populära inlägg