Engelsk fruktkaka

Om du gillar en kaka fullmatad med russin, korinter, frukt och nötter i konjak så har du kommit rätt. Denna kompakta men fantastiska kaka är ett måste på julfikat. Ett tips är att göra den drygt en månad innan den äta, för då har det gottat sig och blivit mogen.

Gräddningstiden är 3 timmar så det är ingen kaka du slänger ihop på en kvart.

4 dl vetemjöl.
1/4 tsk salt.
1/2 tsk mald kanel.
1/2 tsk mald ingefära.
500 g russin.
200 g korinter.
1 dl syltade apelsinskal hackade.
75 g cherrybär 1 förp.
50 g sötmandel.
225 g rumsvarmt smör.
2 1/4 dl farinsocker.
4 ägg.
1 1/2 msk mörk sirap.
2 tsk konjak/brandy.

Blötlägg russin och korinter i konjak över natten, sila av och spar konjaken till senare.
Sätt ugnen på 150 grader. Klä en avlång form med bakplåtspapper.
Blanda mjöl, salt, ingefära, kanel, russin, korinter och apelsinskal i en stor skål.
Hacka cherrybären och mandeln och blanda ned det i mjölet.
Rör fettet och farin poröst. Tillsätt äggen ett i sänder och rör kraftigt mellan varje. Blanda i sirapen.
Tillsätt frukt och mjölblandningen rör även i konjaken och blanda väl.
Häll smeten i den klädda formen och grädda kakan på galler längst ned i ugnen i ca 3 timmar. Prova med en teststicka för att se om den är torr.
Låt kakan svalna 10 minuter i formen innan du stjälper upp den. Pricka den lätt och droppa över konjak.
Vira in kakan i bakplåtspapper/smörpapper och plastfolie. Låt sedan kakan stå minst 1 vecka men gärna 4 veckor.

Kommentarer

Populära inlägg