Lobia (black eye beans with gravy)

Detta recept är taget ur Rotis and Naans of India
4 portioner

225 g Black eye beans blötlagda över natten
2 gul lök hackad
2 msk riven ingefära
3 vitlöksklyftor krossade
2 grön chili urkärnade
1 msk spiskummin hel
1 msk nigella frön hel
1 msk koriander mald
1/2 msk gurkmeja
1 1/2 tsk salt
1 dl yoghurt (turkisk)
9 dl vatten
1 msk koriander blad hackad
4 msk olja plus 2 msk smör/ghee
4 tomater skivade

Blötlägg bönorna ett dygn innan tillagning, skölj av dem. Lägg lök,vitlök,ingeföra och chili i en matberedare och mixa till en pasta. Hetta upp olja/ghee i en panna. Rosta spiskummin och nigella fröna i några sekunder. Tillsätt pastan och rör om hela tiden, skulle det fastna i pannan tillsätt lite vatten. Fräs tills det blir gyllenbrunt och oljan separerar sig. Tillsätt koriander,gurkmeja,salt och rör om. Blanda nu ner yoghurten 1 msk åt gången och rör om ordentligt innan du tillsätter nästa. Fräs tills oljan separerar sig. Rör nu ned bönorna och blanda väl. Häll på vatten så att det täcker bönorna, låt det nu småkoka i ca 1 timma eller tills bönorna är mjuka och såsen har blivit lite simmig.
Dekorera med skivade tomater och korianderblad. Serveras med basmati och en salt lassi.

Kommentarer

Populära inlägg