Saltgurka
Saltgurka passar till mycket som tex leverpastej, steken, hamburgare och mycket mer.
Det här behöver du.
1 kg inläggningsgurka.
50 g pepparrot.
24 svartvinbärsblad.
1 msk gula senapsfrön.
2-4 dillkronor.
Lag 1.
1 1/2 liter vatten.
1/2 dl salt utan jod.
Lag 2.
2 dl ättika, 24%.
1 l vatten.
1 dl salt.
6 vitpepparkorn.
Gör så här:
Tvätta och rengöra inläggningsgurkorna noga i kallt vatten.
Lägg dem i en stor bunke.
I en annan bunke blandar du salt och vatten till en saltlag.
Häll denna första lag över gurkorna och låt stå över natten.
Nästa dag häller du bort första lagen bort.
Varje gurka ska nu stickas några gånger med en potatissticka, detta gör att lagen kommer tränga in bättre i gurkorna.
Koka ihop salt och vatten till den andra lagen.
Tillsätt pepparkornen och låt lagen kallna helt innan du häller i ättikan.
Skala och skiva pepparroten i långa smala skivor.
Rengör glasburkarna (med tillhörande tätslutande lock) och varva sedan gurkor, svartvinbärsblad/körsbärsblad, dillkronor, senapsfrön och den skivade pepparroten.
Häll över den kalla lagen och förslut burkarna väl. Nu ska burkarna stå och lagras i 4 veckor.
Det här behöver du.
1 kg inläggningsgurka.
50 g pepparrot.
24 svartvinbärsblad.
1 msk gula senapsfrön.
2-4 dillkronor.
Lag 1.
1 1/2 liter vatten.
1/2 dl salt utan jod.
Lag 2.
2 dl ättika, 24%.
1 l vatten.
1 dl salt.
6 vitpepparkorn.
Gör så här:
Tvätta och rengöra inläggningsgurkorna noga i kallt vatten.
Lägg dem i en stor bunke.
I en annan bunke blandar du salt och vatten till en saltlag.
Häll denna första lag över gurkorna och låt stå över natten.
Nästa dag häller du bort första lagen bort.
Varje gurka ska nu stickas några gånger med en potatissticka, detta gör att lagen kommer tränga in bättre i gurkorna.
Koka ihop salt och vatten till den andra lagen.
Tillsätt pepparkornen och låt lagen kallna helt innan du häller i ättikan.
Skala och skiva pepparroten i långa smala skivor.
Rengör glasburkarna (med tillhörande tätslutande lock) och varva sedan gurkor, svartvinbärsblad/körsbärsblad, dillkronor, senapsfrön och den skivade pepparroten.
Häll över den kalla lagen och förslut burkarna väl. Nu ska burkarna stå och lagras i 4 veckor.
Kommentarer
Skicka en kommentar