Uppochnedkaka med plommon.

Ca 8 portioner.

En läcker variant av tarte tatin.

10-14 fasta plommon.
3 stjärnanis.

Karamell.
1/2 dl vatten.
1 1/2 dl socker.
2 tsk pressad citron.

Smet
100 g smör.
2 dl socker.
2 ägg.
1 dl matyoghur.
2 1/2 dl vetemjöl.
1 tsk bakpulver.
1 tsk vaniljsocker.

Så här gör du kakan.
Sätt ugnen på 175°.
Klipp ut en rundel av bakplåtspapper som passar gjutjärnspannans botten.
Skär plommonen i halvor och lägg dem med snittytan nedåt på bakplåtspappret.
Lägg i stjärnanis.
Koka upp karamellen tills den blir gyllene men inte bränd.
Häll såsen över plommonen.
Vispa smör och socker krämigt i en skål.
Vispa i äggen ett i sänder och rör om kraftigt.
Vänd ned yoghurt och rör om.
Bland ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en mindre skåloch vänd ner det i smeten.
Fördela smeten över plommonen.
Gradda kakan mitt i ugnen i 30-35 minuter.
Låt kakan svalna något innan du lägger en tallrik ovanpå kakn och vänder den uppochned.
Plocka bort stjänanisen.
Servera kakan ljummen med en kula vaniljglass.

Kommentarer

Populära inlägg