Uppochnedkaka med plommon.
Ca 8 portioner.
En läcker variant av tarte tatin.
10-14 fasta plommon.
3 stjärnanis.
Karamell.
1/2 dl vatten.
1 1/2 dl socker.
2 tsk pressad citron.
Smet
100 g smör.
2 dl socker.
2 ägg.
1 dl matyoghur.
2 1/2 dl vetemjöl.
1 tsk bakpulver.
1 tsk vaniljsocker.
Så här gör du kakan.
Sätt ugnen på 175°.
Klipp ut en rundel av bakplåtspapper som passar gjutjärnspannans botten.
Skär plommonen i halvor och lägg dem med snittytan nedåt på bakplåtspappret.
Lägg i stjärnanis.
Koka upp karamellen tills den blir gyllene men inte bränd.
Häll såsen över plommonen.
Vispa smör och socker krämigt i en skål.
Vispa i äggen ett i sänder och rör om kraftigt.
Vänd ned yoghurt och rör om.
Bland ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en mindre skåloch vänd ner det i smeten.
Fördela smeten över plommonen.
Gradda kakan mitt i ugnen i 30-35 minuter.
Låt kakan svalna något innan du lägger en tallrik ovanpå kakn och vänder den uppochned.
Plocka bort stjänanisen.
Servera kakan ljummen med en kula vaniljglass.
En läcker variant av tarte tatin.
10-14 fasta plommon.
3 stjärnanis.
Karamell.
1/2 dl vatten.
1 1/2 dl socker.
2 tsk pressad citron.
Smet
100 g smör.
2 dl socker.
2 ägg.
1 dl matyoghur.
2 1/2 dl vetemjöl.
1 tsk bakpulver.
1 tsk vaniljsocker.
Så här gör du kakan.
Sätt ugnen på 175°.
Klipp ut en rundel av bakplåtspapper som passar gjutjärnspannans botten.
Skär plommonen i halvor och lägg dem med snittytan nedåt på bakplåtspappret.
Lägg i stjärnanis.
Koka upp karamellen tills den blir gyllene men inte bränd.
Häll såsen över plommonen.
Vispa smör och socker krämigt i en skål.
Vispa i äggen ett i sänder och rör om kraftigt.
Vänd ned yoghurt och rör om.
Bland ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en mindre skåloch vänd ner det i smeten.
Fördela smeten över plommonen.
Gradda kakan mitt i ugnen i 30-35 minuter.
Låt kakan svalna något innan du lägger en tallrik ovanpå kakn och vänder den uppochned.
Plocka bort stjänanisen.
Servera kakan ljummen med en kula vaniljglass.
Kommentarer
Skicka en kommentar