Kåldolmar

Nu i höstens tecken så passar väl kål förträffligt.

6 portioner

1 kålhuvud (1kg)
1 dl ris
2 dl buljong
600 g blandfärs
1½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1ägg
2 dl mjölk
2 msk smör
3 dl kålspad + 1 buljongtärning
2 msk sirap

Sås

4 dl steksky + kålspad
2 msk vetemjöl
½ dl vatten
1dl grädde
soja
salt och peppar

Ta bort yttre fula blad från huvudet. Skär ut rotstocken. Koka huvudet i lättsaltat vatten. Plocka loss bladen eftersom de mjuknar och går att lossna.
Koka riset i buljongen i ca 20 minuter och låt kallna. blanda färsen med riset, salt, peppar, ägg och mjölk.Lägg 2msk av färsen på varje blad och rulla ihop dem till små paket. Byn dolmarna runtom i smör i en stekpanna. Späd med kålspad och smula ner en buljongtärning. Ringla över sirap. Låt dolmarna stå och sjuda i ca 30 minuter.

Sila upp stekskyn i en kastrull och späd med kålspad ca 4 dl. Skaka ihop mjöl och vatten till en redning och vispa ner den i den kokande skyn. Tillsätt grädde och soja och låt såsen koka på svag värme ca 5 minuter. Smaksätt med salt och peppar.

Servera kokt potatis och lingon till dolmarna.

Kommentarer

Populära inlägg