Grönsaks & Hassel nöts paté

4 portioner

2 msk olja
1 gul lök hackad
1 vitlöks klyfta hackad
2 selleri stjälkar hackad
1 msk mjöl
2 dl passerade tomater
115 g fullkornsbröd smulat
2 morötter rivna
115 g rostade hassel nötter malda
1 msk mörk soja
2 msk färsk koriander
1 ägg uppvispat
salt och peppar

Olja en avlång brödform 450g och klä den med bakpapper. Hetta upp oljan i en stekpanna på medelgod värme. Fräs löken i 5 minuter eller tills den är mjuk. Rör om ofta så det inte bränns vid. Tillsätt vitlök och selleri och fräs i ytterligare 5 minuter. Strö över mjölet och låt fräsa i någon minut. Tillsätt passerade tomater, lite i taget och fortsätt röra tills såsen tjocknat. dra pannan från värmen.
Häll smulat bröd, rivna morötter, malda nötter, soja och koriander i en skål. Tillsätt tomatblandningen och rör om noga. Låt smeten svalna något. Vispa ner ägget och krydda med salt och peppar.
Bred ut smeten i brödformen och jämna till ytan.
Täck över med folie och grädda patén i 180˚C varm ugn i ca 1 timma. Om den skall ätas varm stjälp upp den på ett fat och servera den genast. Det går även bra att äta den kall med en god sallad.

Kommentarer

Populära inlägg