Sambal oelek
det här är ett recept från en dam i Malaysia.
Använd den chili du tycker om. I det här inlägget använde jag mig utav de starkare sorterna då de låg i frysen och tog plats.
200 g röd chili
15 g färsk ingefära
10 vitlöksklyftor
100 g Shalottenlök
4 msk rapsolja
4 msk limejuice
2 tsk socker
2 tsk salt
Lägg chili, vitlök, ingefära och chalottenlök i en mixer och kör till en pasta, droppa i lite olja om det behövs.
Värm upp oljan i en panna och lägg i chilipastan. Rör om pastan på medelvärme tills oljan separerar sig från pastan.
Tillsätt limejuice, smaka av med socker och salt, rör om och låt sjuda i två minuter.
Häll sambal oelek i rena små burkar med lock och förvara dem svalt.
pastan kan användas till smörgåsar, dipsåser, asiatisla rätter och mexikanska rätter. Låt fantasin flöda.
200 g röd chili
15 g färsk ingefära
10 vitlöksklyftor
100 g Shalottenlök
4 msk rapsolja
4 msk limejuice
2 tsk socker
2 tsk salt
Lägg chili, vitlök, ingefära och chalottenlök i en mixer och kör till en pasta, droppa i lite olja om det behövs.
Värm upp oljan i en panna och lägg i chilipastan. Rör om pastan på medelvärme tills oljan separerar sig från pastan.
Tillsätt limejuice, smaka av med socker och salt, rör om och låt sjuda i två minuter.
Häll sambal oelek i rena små burkar med lock och förvara dem svalt.
pastan kan användas till smörgåsar, dipsåser, asiatisla rätter och mexikanska rätter. Låt fantasin flöda.
Kommentarer
Skicka en kommentar