Gáhkku - Samiskt tunnbröd
8–10 bröd
Ingredienser
25 g jäst
2,5 dl mjölk
75 g rumsvarmt smör
1 msk strösocker
1 tsk salt
6 – 7 dl vetemjöl
Gör så här
Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till 37° och häll den över jästen.
Rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt smör, socker, salt och mjöl, lite i taget.
Knåda allt till en smidig deg.
Smöra eller olja in en bunke och lägg i degen.
Täck med plastfolie.
Låt den jäsa på en varm plats till dubbel storlek, ca 1 timme.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den.
Dela degen i 8–10 lika stora bitar och kavla ut dem till rundlar, ca 1/2 cm tjocka.
Nagga dem med en gaffel.
Värm upp en torr gjutjärnspanna och stek rundlarna 1–2 min på varje sida.
Linda in dem i en handduk och ät direkt
Ingredienser
25 g jäst
2,5 dl mjölk
75 g rumsvarmt smör
1 msk strösocker
1 tsk salt
6 – 7 dl vetemjöl
Gör så här
Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till 37° och häll den över jästen.
Rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt smör, socker, salt och mjöl, lite i taget.
Knåda allt till en smidig deg.
Smöra eller olja in en bunke och lägg i degen.
Täck med plastfolie.
Låt den jäsa på en varm plats till dubbel storlek, ca 1 timme.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den.
Dela degen i 8–10 lika stora bitar och kavla ut dem till rundlar, ca 1/2 cm tjocka.
Nagga dem med en gaffel.
Värm upp en torr gjutjärnspanna och stek rundlarna 1–2 min på varje sida.
Linda in dem i en handduk och ät direkt
Kommentarer
Skicka en kommentar