Helstekt anka i ugn.

Ingredienser

2,5 kg hel anka
1 citron
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
3 msk mörk söt soja
3 krm five spice
2 äpplen

SÅS

1 st krås från ankan
0,5 gul lök
1 morot
100 gram rotselleri
2 dl steksky från ankan
4 dl vatten
2 dl grädde
3 msk vetemjöl
0,5 tsk kinesisk soja
3 cl madeira
1 krm salt
0,5 krm vitpeppar
2 tsk rönnbärsgelé

Tillagning

Sätt ugnen på 175 grader.
Ta ut ev. krås ur ankan, skölj den och torka den med papper.
Skölj, kärna ur och tärna äpplena grovt.
Fyll ankan med äpplen. Bind gärna ihop den med steksnöre vid baken.
Lägg ankan i en ugnsform. Lägg ev. kråset bredvid - det ger god smak åt såsen. Lite tärnad lök samt rotfrukter morot och rotselleri blir också god sås sen om det får steka med ankan i ugnsformen.
Smörj in ankan med citronsaft, salt och vitpeppar samt soja och five spice. Lägg den med bröstet nedåt.
Sätt in en termometer in i mitten vid ena låret. Ta ut ankan när har ca 68-75 °C
Kontrollera att ankan är genomstekt genom att skära med en kniv och titta invid lårbenet på ankan. Köttsaften ska vara klar och ej rosa/röd.
Efter 45 minuter vänder du på ankan så bröstet kommer upp.
När ankan är färdigstekt kan du ge den extra färg genom att höja värmen till 250 grader några minuter tills den har fin stekyta. Passa den då hela tiden.
Ta ut ankan, vinkla den så att all saft rinner ur och låt den vila inslagen i folie.
Förbered och börja laga de tillbehör du vill ha till som potatis, rödkål och grönsaker när ankan ännu är i ugnen och har ca 30 minuter kvar.

SÅS

Tillsätt vattnet till ugnspannan och vispa ur skyn med äppelbitarna. Lägg över i en sil och sila samt mosa genom med äpplena så mycket steksky du kan till en bunke.
Låt stå lite så att fettet lägger sig på ytan om du vill skumma av en del fett.
Rör ut mjölet i 0,5 dl av ankskyn i en såskastrull
Fräs mjölet och späd med resten av stekskyn lite i taget.
Det ska i 5 dl total - tillsätt vatten om du ej har tillräckligt med steksky.
Tillsätt soja, madeira, samt salt och peppar och runda av med gelé.
Koka såsen på låg värme i minst fem minuter.
Tillsätt grädde och koka upp.
Smaka av såsen och håll den varm till servering.
Skär upp ankan och lägg upp det på ett serveringsfat.
Serveras till potatis, grönsaker, sås och tillbehör.

Kommentarer

Populära inlägg