Surdegsbröd på vete

10 dl vatten, ljummet
40 g oraffinerat havssalt
2 dl surdeg (frisk och aktiv)
1400 g fullkornsmjöl, finmalet av kulturspannmål

Vill du krydda brödet med tex kummin, anis,fänkål så tar du 1 msk av vardera i degvätskan från början.

I en stor bunke eller plastlåda 15-20 l skrapar du ut surdegen och blandar det väl med en liter vatten.
Tillsätt salt och ev brödkryddor och hälften av mjölet, rör om ordentligt till en homogen smet.
Tillsätt resten av mjölet och arbeta in det ordentligt. Degen ska inte vara för klibbig och inte heller för fast.
Täck degen med antigen plast eller sätt på locket beroende vad du har degen i.
Låt degen nu stå och vila i 3 timmar sk autolys. Vik degen med hjälp av oljiga händer var 30e minut.
Låt sedan degen kalljäsa i kylen ca 12 timmar.
Forma två bröd utan att knåda. (vik in sidorna och rulla ihop till bröd)
Sätt in en avlång gjutjärnsgryta i kall ugn och värm upp ugnen till 250°
Snitta brödet med ett vass kniv eller raklad sk öra och lägg brödet i grytan, sätt på locket och grädda brödet i 45 minuter.
Vänta med att skära i brödet tills det svalnat.

Kommentarer

Populära inlägg