Lingonpaj med tjinuskisås.

En ekel och riktigt uppskattad paj. Servera den med vaniljsås, vaniljglsass eller vispad creme fraiche.

Pajskal
100 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryb
1/2 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver

Tjinuskisås
2 1/2 dl grädde 40%
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 tsk mald ingefära

ca 200 g lingon det går likabra med frysta som färska.

Sätt ugnen på 200°
Smält smöret
Blanda mjölet med havregryn och socker samt bakpulver i en skål.
Slå på det smälta smöret och rör ihop det till en fast deg.
Tryck ut degen i en pajform ca 20 cm.
Låt formen stå i kylen 60 minuter innan den gräddas.
Grädda mitt i ugn ca 15 minuter och låt pajen svalna.
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull och låt koka ca 30 minuter eller tills såsen tjocknat och har en kolafärg.
Rör ned ingefära och vaniljsockret.
Fyll pajskalet med lingon och häll på kolasåsen.
Vill du så strö gärna på lite flingsalt.

Kommentarer

Populära inlägg