Boeuf bourgogne

6-8 personer.

Boeuf Bourguignon på klassiskt äkta franskt vis.

Receptet är hämtat från "De hemliga recepten från Frankrikes bästa restauranger" av Louisette Bertholle (Allerbok) och räcker till sex till åtta personer.

Ingredienser
2 kg oxkött, framlägg eller bringa, i ca 4 cm stora tärningar
150 g sidfläsk
200 g fina smålökar
(4 morötter ev)
400 g champinjoner i stora tärningar
50 g fläsksvål
5 vitlöksklyftor
80 g mjöl
2 flaskor fruktigt rödvin, helst Bourgogne, ca 5 år gammal / vanligt matlagningsvin går också bra
1/2 rivet apelsinskal
Saften från 1 st apelsin
4 msk olja
Salt
Nymalen peppar
1 sockerbit
1 kryddbukett bestående av persiljestjälkar, 1 lagerblad och 1 kvist timjan

Dekoration:
Gyllenstekta brödkrutonger
Finhackad persilja


Gör så här
Låt fläsket smälta i en emaljerad gjutjärnsgryta. När det blivit ljusgult tillsätter du smålökarna och låter dem steka i ungefär 15 minuter utan lock. Rör om då och då.

Tillsätt champinjonerna och blanda väl. Låt koka under lock ungefär 10 minuter på medelstark värme.

Ta upp alla bitar med hålslev och lägg dem åt sidan. Lämna kvar stekfettet i grytan.

Värm oljan i en stekpanna och stek oxköttet tills det fått färg.

Lyft upp köttbitarna ur stekpannan och låt dem rinna av lite. Lägg dem i gjutjärnsgrytan.

Värm ugnen till 165 -175 grader.

Mosa vitlöken, blanda den med köttet och värm upp grytan långsamt på spisen. Strö över mjölet, blanda väl och ställ in alltihop i ugnen i 10-15 minuter. Rör om då och då. Köttet ska ha en ganska mörk, brun färg när det är färdigt, men det får inte blir svart!

Tillsätt rödvinet och låt koka upp. Salta lätt och tillsätt den malda pepparn, sockerbiten och kryddbuketten. Rör om.

Lägg lock på grytan och ställ in den i ugnen. Låt den stå där i minst tre timmar, men kontrollera den emellanåt.

Ta grytan ur ugnen och ställ den på spisen på mycket svag värme i ungefär 15 minuter. Skumma därefter av fettet.

Lägg över ragun i en djup, uppvärmd serveringsskål och strö över brödkrutonger och persilja.

Kommentarer

Populära inlägg