Sjömansbiff

För 6 personer
Ingredienser

2 gul lök eller 4 salladslökar
1 msk smör
800 g nötstek, av fransyska
0,75 dl vetemjöl
1 tsk svartpeppar, grovmald
1 tsk salt
2 msk smör
1,2 kg potatis, fast
2-4 lagerblad
0,5 tsk färsk timjan
4 dl vatten
1-2 tärningar mörk oxbuljong
5 dl porter

Gör så här:
Strimla lökarna och stek dem på medelgod värme i en stekpanna med smör tills de får lite färg. Ställ åt sidan.
Skär köttet i ca 1 cm tjocka skivor. Klipp upp en plastpåse och lägg en skiva i taget mellan plast. Banka ut köttskivan något med t ex botten av en kastrull om du inte har en kötthammare.
Blanda mjöl, peppar och salt i en bunke och lägg i köttet. Blanda om ordentligt.
Bryn skivorna på båda sidor i het stekpanna med smör. Det räcker med 1/2 min på varje sida.
Skala och skiva potatisarna tunt.
Varva potatis, brynt lök, brynta köttbitar, lagerblad och timjan i en gryta. Det ska vara potatis underst och överst.
Värm vatten och buljongtärning tills buljongen löst sig. Häll det samt öl i grytan.
Sätt in grytan med lock (gjutjärn) i varm ugn 175 grader i ca 1 1/2 tim.
Garnera med finhackad persilja och servera gärna med inlagd gurka och eventuellt senap.

Kommentarer

Populära inlägg