Lingon & kolapaj

När Anna på Kungsholmen (café) fanns så serverade hon en delikat paj. jag blev givetvis förälskad när den första skeden for in i munnen. Sedan dess har jag letat efter denna gudomliga paj. Här är en tolkning.
10-12 bitar
Pajdeg
3 dl vetemjöl (saltå)
1 msk muskovadosocker
125 g smör
1 msk iskallt vatten
Fyllning
4,5 dl grädde
1,5 dl strösocker
3/4 dl ljus sirap
1 vaniljstång
200 g lingon
Gör så här:
Pajdeg:
Blanda mjöl och socker. Tillsätt smöret skuret i små tärningar och det kalla vattnet. Blanda snabbt samman. Använder du en matberedare så kör tills det blir en degboll ca 30 sekunder. Svep in den i plastfolie och förvara den i kylen i ca 30 minuter. Kavla ut degen i en form, ca 23 cm i diameter, med en löstagbar form. Nagga den och låt vila ytterligare 30 minuter i kylen.
Grädda skalet i nedre delen av ugnen i ca 10-15 minuter. Låt den svalna.
Fyllning:
dela och skrapa ur vaniljstången. Blanda grädde, socker, sirap och vaniljfröna i en vid kastrull. Låt koka upp på svag värme tills det bildas små gångar i botten när man rör med en träslev. Låt svalna lite men inte så att den stelnar.
Häll såsen i pajskalet. Lägg på rikligt med lingon.

Kommentarer

Populära inlägg