Karelska Piroger

Skal:
2 dl kallt vatten
2 msk olja
1 tsk salt
2½ dl fint rågmjöl
2½ dl vetemjöl

Fyllning:
5 dl vatten
3 dl ris som grötar sig
1 l mjölk
ca 1 tsk salt
1-2 dl vatten + ca. 25 g smör att pensla ovanpå.

Äggsmör:
2 hårdkokta ägg
100 g smör rumstempererat
salt
svartpeppar


Börja med fyllningen.
Koka upp vattnet, tillsätt riset och koka på svag värme tills vattnet har försvunnit.
Tillsätt mjölken och koka gröten 30-35 minuter på svag värme. Rör då och då.
Smaksätt med salt när gröten är färdig.
Börja med degen till skalet när gröten nästan är färdig.
Blanda vatten,mjöl,salt och olja på ett bakbord,knåda degen en stund.
Gör en lång rulle av degen. Dela den i 25-30 bitar. Rulla bitarna till bollar.
Sätt bollarna under plast.
Kavla ut bollarna till ovala plattor, sätt en klick av fyllningen mitt på och nyp med t.ex. tummen och pekfingret runt om för att få en veckad kant.
Använd en stekspade för att lyfta pirogerna på smord plåt. Grädda i mitten av ugnen i 275 grader i 15-20 minuter.
Pensla pirogerna med smör- och mjölkblandningen så fort du tar dem ur ugnen.
Täck pirogerna med en handduk och låt skalet mjukna och svalna 20-25 minuter före servering.
Hacka de kokta äggen och blanda dem med smöret, smaka av med salt och peppar.

Servera de varma pirogerna med kallt äggsmör.

Kommentarer

Populära inlägg