Vegetariska kåldolmar

Det finns säkert en oas av recept där ute. Det här ligger mig varmt om hjärtat.

4 portioner

ca 1 kg vitkålshuvud

Fyllning
1 dl grötris
2 dl mjölk/havre/soja/mandel
300 g anamma vegofärs
2 ägg alt 12 g no egg powder + 60 ml vatten
1 tsk salt
peppar efter smak
en nypa stött kryddpeppar
1 dl mjölk/havre/soja/mandel
1 dl Grädde/alpro/oatly
Mjölkfritt smör till stekningen
2 msk mörk sirap

Gräddsås
1 gul lök
1 liten bit morot
1 msk mjölkfritt smör
2 dl grönsaksbuljong
3-4 dl grädde/alpro/oatly
Tamarisoja
salt och peppar efter smak.

Börja med att skär och gröp ut rotstocken på vitkålen. Lägg huvudet i kokande vatten. Låt koka tills bladen lossnar.
Det går åt ca 8-10 blad, resten av kålen kan du spara till kålpudding.
Koka under tiden riset i mjölken i ca 20 minuter på låg värme.
Värm upp ugnen till 225 grader.
Blanda ägg, färs , salt. Tillsätt sedan det svalna riset, kryddor samt gräddmjölken rör varsamt ihop till en smet.
Lägg ca en msk smet på varje blad, vik in kanterna och rulla ihop.
Bryn dolmarna i smör i en panna gärna av gjutjärn. Vispa ur pannan med lite vatten och spar skyn.
Placera dolmarna i en ugnsform med skarven nedåt.
Ringla över sirapen, låt sedan steka dem i ugnen i ca 30 minuter. Ös med den sparade skyn.

Gräddsås
Skala och hacka lök & morot, fräs mjukt i en kastrull, tillsätt buljong och grädde. Låt sjuda tills den tjocknat en aning. Sila såsen och smaka av med soja och övriga kryddor.

Servera med kokt potatis och lingon.

För allergi kolla alltid förpackningarna.
Veganer kolla färsen så det inte innehåller äggvita som tex i quorn välj havredryck eller sojadryck och no egg powder. Mjölkallergiker använd mjölkfria produkter även mjölkproteiner.

Kommentarer

Populära inlägg