Siciliansk blodapelsin marmelad

1 kg Blodapelsiner av god kvalitet tex Moro eller Jaffa.
600 g strösocker
60 ml Cointreau eller Italiensk Chianti.

Borsta apelsinerna rena i varmt vatten med en rotborste för tt få bort vax etc.
Lägg apelsinerna i en stor kastrull och fyll på med vatten så att de täcks. Koka upp och låt koka i ca 60 minuter tills de är mjuka.
Ta bort apelsinerna och låt de svalna. Låt vätskan koka och reducera till ca 80 ml är kvar.
Skala apelsinerna och lägg undan 100 g skal.
Dela apelsinerna för att ta bort kärnor och kör apelsinerna i en mixer till mos. Tillsätt det i vätskan.
Strimla skalen fint, vill du ha mer motstånd skär du tjockare strimlor.
Tillsätt skalen, sockret och Cointreau/Chianti till vätskan.
Låt det koka upp i ca 45 minuter.Rör om då och då så att det inte bränns i botten.
Gör marmeladprovet. Lägg en sked med het marmelad på en assist och dra skeden som en sträng genom marmeladen om den flyter ihop fortsätt koka men om den stannar som en sträng är den färdig. Häll upp på rena burkar förslut med lock och vänd dem uppochned genast.
Låt svalna helt innan du ställer dem i kylen med locket uppåt.

När säsongen är över går det bra att ta andra citrusfrukter som apelsiner, citroner, grapefrukt etc etc.

Kommentarer

Populära inlägg